Doprava zdarma pro objednávky nad 1700 Kč. Ostatní od 49 Kč!

10 tipů, jak na efektivní jarní úklid

Jarní úklid může být náročný a časově náročný proces, ale s několika jednoduchými tipy a triky může být mnohem snadnější. Zde je 10 jednoduchých tipů a triků, jak snadno a efektivně uklidit váš domov a zbavit se zbytečného chaosu. Od organizace a plánování až po úklid konkrétních místností - tyto tipy vám pomohou ušetřit čas a energii při jarním úklidu.

  • Sestavte si plán: Sestavte si plán úklidu a rozdělte si úkoly na více dnů. Pokud máte velký dům, určitě vám zabere více než jeden den. Pokuste se plánovat úklid tak, abyste měli dostatek času na každou místnost a zároveň se necítili přetížení. Sepište si všechny kroky a postupně si je odškrtávejte.

  • Zvažte priority: Při úklidu je důležité stanovit si priority. Zaměřte se na to, co je pro vás nejdůležitější, ať už se jedná o ložnici, koupelnu nebo obývací pokoj. Když budete mít tyto prostory uklizené, budete se cítit lépe a budete mít větší chuť pokračovat v úklidu i v ostatních částech domu.

  • Zapojte rodinu: Úklid není pouze vaší povinností. Zapojte do něj celou rodinu, aby práce byla rozdělena rovnoměrně. Pokud máte malé děti, zapojte je do úklidu pomocí her a soutěží. Jarní úklid může být skvělou příležitostí, jak spojit příjemné s užitečným. Společné úklidové akce mohou být nejen efektivnější, ale také příjemnější a zábavnější. Navíc se můžete i více poznat a strávit společně čas.

  • Čistěte šetrně: Při úklidu používejte šetrné prostředky, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Tradiční čisticí prostředky obsahují často nebezpečné chemikálie, které mohou být škodlivé pro naše zdraví. Některé z těchto chemikálií mohou dokonce způsobovat alergie a podráždění kůže a očí, ale o tom jsme už psali. Pokud máte alergie na prach nebo jste citliví na určité čisticí prostředky, noste masku nebo rukavice. Místnosti větrejte.

  • Jarní úklid podlahy

  • Vysajte a utřete prach: Jarní úklid by měl být zahájen vysáváním, utíráním prachu ze všech povrchů, včetně záclon, polštářů a koberců a vytíráním. Podlahy jsou během zimy vystaveny velkému znečištění. Vysávání a mokré vytírání pomáhá odstranit prach, roztoče a další nečistoty, které se v průběhu zimy nahromadily. Pokud máte doma alergiky, je tento krok ještě důležitější. Pro lepší výsledek použijte speciální čisticí prostředky - dřevěné podlahy si zaslouží jinou péči, než podlahy z keramiky, kamene nebo korku.

  • Začněte uklízet místnosti s velkými plochami, jako jsou například obývací pokoje nebo kuchyně. Poté se můžete postupně přesouvat ke menším místnostem, jako jsou například ložnice či koupelny. Stejně tak v místnostech začněte uklízet velké předměty, jako jsou nábytek či police a postupně pokračujte k menším předmětům. Oceníte univerzální čističe nebo pomerančové intenzivní čističe, které místnost krásně provoní pomerančovou vůní.

  • Vyprázdněte každou místnost: Než začnete s úklidem, každou místnost vyprázdněte. To vám umožní snadněji se k úklidu dostat a zároveň můžete důkladněji vyčistit méně přístupné oblasti. Určitě zjistíte, že mnoho věcí, které máte "vystavené", můžete darovat, prodat, nebo schovat na půdu.

  • Používejte vhodné vybavení: Používání správného vybavení může úklid výrazně usnadnit - kvalitní vysavač, mop nebo různé hadříky, houbičky a kartáčky. Drsná strana houbiček odstraní mastnou plochu a jemný hadřík skvěle vyčistí i náchylnější povrchy. Skvělou volbou jsou bambusové znovupratelné utěrky, díky nimž ušetříte spoustu rolí papírových utěrek.

  • Vyčistěte i méně viditelné oblasti: Při úklidu nezapomeňte na méně viditelné oblasti, jako jsou kouty a prostor za nábytkem. Tyto oblasti se snadno přehlédnou, ale kumulace prachu a špíny zde může být velká.

  • jarní úklid okna

  • Nezapomeňte na okna: Umyjte okna jak zevnitř, tak zvenku. Použijte kvalitní čisticí prostředky na sklo a mikrovlákenné utěrky, abyste zajistili bezchybné čištění. Pokud vám hadřík pouští chlupy, otřete sklo novinovým papírem, který vlákna zanechává.
  • Koupelna snadno a rychle: Koupelna je místem, kde se často usazuje vodní kámen. Abyste zabránili jeho vzniku, můžete pravidelně odstraňovat kapky vody z povrchů pomocí hadříku nebo gumové stěrky. Používat můžete také speciální čisticí prostředky, které odstraňují vodní kámen. Vyvarujte se použití agresivních čisticích prostředků, které by mohly poškodit povrchy vaší koupelny - ideální volbou jsou přípravky přímo stavěné pro koupelnu. Zvažte také propláchnutí odpadu - zbavíte se nejen usazených tuků a vlasů, ale i případného zápachu.
  • Organizujte si věci: Během úklidu je dobré si zorganizovat věci a přehledně je uspořádat. Věci, které už nepotřebujete, dejte na charitu nebo je prodejte. Pokud máte více věcí než místa, najděte si další úložné prostory, například půdu nebo externí sklad.

  • Odměňte se: Po dokončení úklidu si dejte odměnu. Můžete si například zajít do kina, na oběd nebo si prostě jen odpočinout. Tím si udržíte motivaci a zároveň oceníte svou práci. Je důležité si uvědomit, že pořádný úklid si zaslouží odměnu.