Doprava zdarma pro objednávky nad 1700 Kč. Ostatní od 49 Kč!

Jak nejlépe vyčistit koupelnu bez použití chemikálií?

Hledáte způsob, jak vyčistit koupelnu bez použití chemikálií? Máme pro vás několik jednoduchých a ekologických tipů, které vám pomohou udržet vaši koupelnu čistou a zdravou. Odstranění vodního kamene, odstranění skvrn a nečistot, úklid koupelnových povrchů - to vše můžete zvládnout pomocí přírodních a bezpečných prostředků. Přečtěte si náš článek a objevte účinné způsoby, jak vyčistit koupelnu bez chemikálií a přispět tak ke zdravému prostředí ve svém domově.

Ocet a soda

Dvě levné a přirozené alternativy ke klasickým čisticím prostředkům, které se často používají k čištění koupelen. Ocet dokáže rozpouštět vápenaté usazeniny a nečistoty, zatímco soda pomáhá odstraňovat zápachy a bělí povrchy. Navíc tato účinná směs funguje jako přírodní dezinfekce a pomáhá odstraňovat nečistoty a usazeniny, jako jsou například vodní kámen či mýdlové usazeniny. A jak na to? Smíchejte obě složky v poměru 1:1, směs naneste na čistící houbičku, kterou vyčistěte povrch, a opláchněte čistou vodou.

jak umýt koupelnu 6

Ocet a saponát

Preferujete tekutý prostředek? Pak ohřejte ocet do bodu varu, nechte schladnout a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Přidejte saponát, promíchejte a tadááá! Domácí čistič je na světě. Nastříkejte, nechte chvíli působit a omyjte čistou vodou. Využijete ho nejen při čištění vany, kachliček či parapetů, ale třeba i sprchového koutu.

Ocet a citrusy

Okrájejte citrusy a slupky naskládejte do sklenice až po okraj. Zalijte octem, uzavřete víčkem a nechte přibližně 14 dní louhovat. Poté sceďte a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Přidejte vodu v poměru 1:1 a máte hotovo. 

jak umýt koupelnu 7

Pomerančový intenzivní čistič

Dalším přírodním čisticím prostředkem je pomerančový intenzivní čistič. Tento výrobek obsahuje pouze přírodní složky, jako jsou pomerančové oleje a biologicky odbouratelné tenzidy, a není zatěžován škodlivými chemikáliemi. Pomerančové oleje mají silné čistící účinky a zároveň dodávají prostoru příjemnou citrusovou vůni. Využijete je pro čištění dlažeb, umyvadel, koupelnových van a WC mísy. Použití je velmi snadné - stačí ho v naředěné formě aplikovat na povrch, nechat působit a poté otřít vlhkým hadříkem. Výhodou je, že tento univerzální čistič využijete na nespočet jiných povrchů, ne jen v koupelně.

Tekutý písek

Pokud hledáte silnější čistící prostředek, můžete zkusit tekutý nebo práškový písek. Tyto produkty jsou založeny na přírodních minerálních složkách, které jsou při odstraňování nečistot a usazenin velmi účinné. Tekutý písek je vhodný pro čištění obkladů, van a umyvadel, zatímco práškový písek se hodí pro čištění WC mís a ostatních povrchů, které vyžadují silnější čisticí účinky.

Citronová šťáva

Citronová šťáva obsahuje kyselinu, která pomáhá rozpouštět mýdlové zbytky a vodní kámen. Stačí nanést citronovou šťávu na čistící houbičku nebo přímo na povrch a vyčistit. Ale pozor! Kyselina citrónová má odvápňující efekt, proto se vyvarujte kontaktu s mramorem, alabastrem, betonem, umělým kamenem a podobně.

Tea tree olej

Tea tree olej je známý svými antiseptickými vlastnostmi. Můžete ho přidat do vody a vytvořit si vlastní čisticí sprej pro dezinfekci různých povrchů v koupelně. Tea tree olej je také účinný při odstraňování plísní a bakterií.

Koupelnový čistič

Ekologický sanitární čistič koupelen odstraňuje vodní kámen, vápenné usazeniny, mastnotu a organické nečistoty snadno a pohodlně. Praktický rozprašovač pomůže rozptýlit tekutinu velmi ekonomicky. Svěží vůně koupelnového čističe Sonett, s eukalyptovým olejem od Almawin či bez parfemace od Klar

Parní čistič

Pokud hledáte účinný a ekologický způsob čištění, pak je parní čistič skvělou volbou. Parní čistič využívá páru k odstranění nečistot a bakterií z různých povrchů. Je vhodný pro čištění kachliček, sprchových koutů, umyvadel, WC mís a mnoho dalšího. Je šetrný k životnímu prostředí a nevyžaduje použití chemických čisticích prostředků.

Mikrovlákenné utěrky

Při čištění koupelny bez chemikálií je důležité používat správné nástroje. Utěrky z mikrovlákna jsou skvělou volbou, protože účinně zachytávají nečistoty a vlhkost, aniž byste potřebovali čisticí prostředky. Použijete je pro suché i vlhké čištění a koupelnu tak zanecháte lesklou a bez šmouh.

jak umýt koupelnu 2

Pravidelná údržba

Aby byla vaše koupelna vždy čistá a bez nečistot, je důležité dodržovat pravidelnou údržbu. Nechte vodu po sprchování odtékat, utřete kachle po každém použití a pravidelně čistěte umyvadla a WC mís. Tím zabráníte usazování vápenných usazenin a vzniku plísní. A pokud jen něco podceníte, Stop plísním je sázka na jistotu. 

Při výběru přírodních čistících prostředků se můžete spolehnout jak na Sonett, tak na Almawin. Pokud trpíte dermatologickými problémy, případně preferujete čističe bez vůně, zvolte Klar. Tyto značky nabízejí ekologické a šetrné produkty pro čištění koupelen i WC. Vyzkoušejte a zjistěte, který z nich vám nejvíce vyhovuje.