Doprava zdarma pro objednávky nad 1700 Kč. Ostatní od 49 Kč!

Jaký je rozdíl mezi biologickými a konvenčními čisticími prostředky?

Při výběru čistícího prostředku si často klademe otázku, zda zvolit biologický nebo konvenční přípravek. Biologické čisticí prostředky jsou stále populárnější, protože nabízejí mnoho výhod. Zde se podívejme na hlavní rozdíly mezi biologickými a konvenčními čisticími prostředky.

Konvenční čisticí prostředky jsou vyráběny ze syntetických chemikálií, které jsou schopné rychle a efektivně odstraňovat nečistoty. Tyto chemické látky,  jako jsou detergenty, fosfáty, alkoholy, chlor či syntetické vonné látky se často vyskytují v koncentracích, které mohou být škodlivé pro lidské zdraví a pro životní prostředí. Na druhé straně biologické čisticí prostředky jsou vyrobeny z přírodních enzymů a bakterií či bylinných olejů, které jsou schopné rozkládat organické znečištění. Tyto enzymy a bakterie jsou naprosto bezpečné pro lidi, zvířata a životní prostředí a jsou biologicky odbouratelné. Navíc přírodní esenciální oleje, které zajišťují parfemaci, nejenom příjemně voní, ale také mají pozitivní vliv na náladu a působí relaxačně.

Neblahý vliv chemie

Chemické látky mohou způsobit řadu zdravotních problémů, jako jsou například podráždění očí a pokožky, dýchací potíže, alergie a dokonce i rakovina. Fosfáty se často používají v čisticích prostředcích na nádobí a prádlo, ale mohou také způsobovat nadměrný růst řas a sinic ve vodě, což může narušit ekosystém a způsobit škody na fauně a flóře. Ftaláty se používají jako zjemňovače a stabilizátory v mnoha kosmetických a čisticích prostředcích, ale mohou být spojeny s hormonálními problémy a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny prsu.

Parabeny jsou další látky, které se často používají jako konzervační látky v kosmetice a čisticích prostředcích, ale mohou způsobovat podráždění pokožky a očí. Formaldehyd se používá jako konzervační látka a může být také spojen s rakovinou. Chlor se používá jako bělidlo a dezinfekční látka v mnoha čisticích prostředcích, ale může dráždit pokožku a oči a způsobit dýchací problémy.

Tyto látky mohou také způsobit například eutrofizaci vodních zdrojů, což je přemnožení řas a dalších rostlin, které vedou k vyčerpání kyslíku vodního prostředí a následnému úhynu ryb a dalších vodních organismů. Kromě toho mohou být konvenční čistící prostředky nebezpečné i pro domácí zvířata, jako jsou psi a kočky, kteří mohou tyto produkty polknout a následně se jim stát zdravotním problémem.

Účinnost

Dalším rozdílem mezi těmito dvěma typy čisticích prostředků je v jejich účinnosti. Zatímco konvenční čisticí prostředky jsou obvykle schopny rychle a efektivně odstraňovat nečistoty, jako je mastnota, skvrny a zbytky jídla. Biologické čisticí prostředky mohou být méně rychlé, ale jsou schopny odstraňovat organické znečištění, jakými jsou tuky, oleje a bílkoviny.

Kromě toho, že jsou bezpečné pro lidi a životní prostředí, biologické čisticí prostředky mají další výhodu, že jsou biologicky odbouratelné. To znamená, že se mohou rozkládat až do přirozených složek a nezatěžují tak naši planetu. Mohou být recyklovány. Na druhé straně, konvenční čisticí prostředky často obsahují chemické látky, které jsou škodlivé pro životní prostředí a mohou dokonce způsobovat alergické reakce u lidí.

Dopady na planetu

Když se rozhodujete mezi biologickými a konvenčními čisticími prostředky, je důležité vzít v úvahu nejen jejich účinnost, ale také to, jak ovlivňují životní prostředí a vaše zdraví. Biologické čisticí prostředky jsou dobrým způsobem, jak snížit vaši stopu uhlíku a pomoci chránit naši planetu. Navíc, když se rozhodnete používat biologické čisticí prostředky, můžete být jistí, že čistíte svůj domov šetrným způsobem, který neohrožuje vaše zdraví ani zdraví vaší rodiny.

Jaký je rozdíl mezi biologickými a konvenčními čisticími prostředky_

Bezpečnost

Konvenční čisticí prostředky mohou obsahovat nebezpečné chemikálie, které mohou být škodlivé pro zdraví lidí a domácích zvířat. Biologické čisticí prostředky jsou obvykle bezpečné a neobsahují škodlivé chemikálie.

Cena

Konvenční čisticí prostředky jsou obvykle levnější než biologické čisticí prostředky. Nicméně, biologické čisticí prostředky jsou ekologicky šetrné a mohou být šetrné k vašemu zdraví, což může znamenat nižší náklady na léčbu a ochranu životního prostředí v dlouhodobém horizontu.

V našem e-shopu najdete širokou nabídku biologických čisticích prostředků, které se cenou významně neliší. Vyzkoušejte je a uvidíte, že jsou stejně účinné jako konvenční čisticí prostředky. S našimi produkty můžete čistit svůj domov s čistým svědomím, aniž byste museli obětovat účinnost nebo kvalitu.