Doprava zdarma pro objednávky nad 1700 Kč. Ostatní od 49 Kč!

Mýt nádobí v ruce, nebo v myčce?

Mytí nádobí je každodenní úkol, který si vyžaduje určité množství času a úsilí. Otázkou však zůstává, zda je lepší umývat nádobí v myčce, nebo ručně. Jaké jsou rozdíly mezi těmito dvěma způsoby mytí nádobí?

Množství vody

Jedním z hlavních rozdílů mezi mytím nádobí v myčce a ručním mytím je množství vody, které se používá. Pokud myjete nádobí v myčce, používá se obvykle méně vody než při ručním mytí. To je dáno tím, že myčky jsou navrženy tak, aby využívaly vodu co nejúsporněji. Pokud nádobí myjete v ruce, často si neuvědomíte, kolik vody spotřebujete. Pravdou je, že spotřeba závisí na mnoha faktorech, jako jsou velikost nádoby, množství nádobí, způsob mytí a použitá voda. V každém případě je důležité používat vodu co nejúsporněji a minimalizovat množství vody, které se k mytí nádobí používá. Takto nejen, že budete šetřit vodu, ale také snížíte náklady na energii a ochranu životního prostředí.

Obecně platí, že pokud umýváte nádobí pod tekoucí vodou 5 minut, může se spotřebovat až 15 litrů vody. Pokud však použijete dřez nebo jinou nádobu na mytí, a poté je naplníte vodou, kterou použijete k mytí nádobí, můžete spotřebovat pouze 6-10 litrů vody. Během 10minutového umývání nádobí v ruce proteče zhruba 30-60 litrů vody. Pokud však budete šetřit vodou, můžete snížit množství vody až na polovinu. Doporučuje se například používat nádobí s co největší kapacitou, a také střídat mytí a oplachování nádobí ve dřezu, aby se snížila spotřeba vody. A jak je to s myčkou?

Množství vody v myčce_1

Množství vody, které myčka použije během jednoho mycího cyklu, se může lišit v závislosti na typu myčky, výrobci a také programu, který je vybrán. Průměrná spotřeba vody pro jedno mycí kolečko se pohybuje zhruba mezi 10-15 litry vody. Moderní myčky jsou navrženy tak, aby byly co nejúspornější, takže pokud byla myčka koupena nedávno, pravděpodobně bude mít energetické štítky s označením A+++ nebo A++, což znamená, že spotřeba vody by měla být nízká.

Je důležité také dbát na to, aby byla myčka plná, a aby byly nádoby a příbory dobře umístěny. Tím využijete maximální kapacitu myčky a snížíte spotřebu vody.

Množství mycího prostředku

Dalším rozdílem je množství mycího prostředku, které se používá. Při mytí v myčce se obvykle používá méně mycího prostředku než při ručním mytí, protože myčka má automatické dávkování. V případě, že nádobí myjete v ruce, může být množství použitého mycího prostředku vyšší, protože si často nalijete více prostředku, než je potřeba. Je fajn uvědomit si, že víc přípravku sice neznamená účinnější mytí, ale může snížit množství vody, které je potřeba k mytí nádobí, protože mycí prostředek pomáhá odstraňovat nečistoty a tuky a umožňuje snadnější průtok vody.

Spotřeba energie

Dalším rozdílem je spotřeba energie. Myčky jsou obvykle energeticky úspornější než ruční mytí nádobí, protože dokáží využívat horkou vodu lépe. Nastavení správné teploty vody pro mytí přispívá k účinnému odstranění zbytků jídla a bakterií. Obecně však platí, že myčka nádobí vyžaduje více energie na ohřev vody a provoz než ruční mytí nádobí. 

U mytí nádobí v ruce je množství vody a její teplota často nedostatečná k odstranění všech nečistot. Na druhou stranu pokud ručně myjete nádobí pod tekoucí vodou, která je příliš horká nebo pokud mytí trvá příliš dlouho, může to také vést k zbytečné spotřebě energie.

Podle studie provedené v Německu, průměrná spotřeba energie při mytí nádobí v myčce se pohybuje v rozmezí od 0,7 kWh do 1,5 kWh na jeden cyklus, zatímco při ručním mytí nádobí je průměrná spotřeba energie asi 2,0 kWh na jeden cyklus.

Je důležité také brát v úvahu, že myčka nádobí je efektivnější využití času a zdrojů, protože umožňuje mytí velkého množství nádobí najednou a šetří čas a úsilí, které by jinak bylo potřeba na ruční mytí. A co sušení?

 myčka_energie

Sušení nádobí

V neposlední řadě myčka nádobí umožňuje i účinné sušení, což je často problém při mytí nádobí v ruce. Díky použití horkého vzduchu se nádobí a příbory rychleji vysuší, což zabraňuje tvorbě vodního kamene a usnadňuje další použití.

Závěrem lze tedy říci, že mytí nádobí v myčce má několik výhod oproti mytí nádobí v ruce. I když může být pořízení myčky nádobí nákladné, je to investice do efektivního a šetrného způsobu mytí nádobí.

Máte myčku? Mrkněte na ekologické tablety do myčky, soli do myčky a leštidla do myčky. A pokud nemáte, tekuté přípravky na mytí nádobí v ruce vás zaujmou.