Doprava zdarma pro objednávky nad 1700 Kč. Ostatní od 49 Kč!

EU omezuje mikroplasty. A co vy?

Omezení mikroplastů v EU: Nový krok k ochraně životního prostředí

Od 17. října 2023 vstoupilo v platnost nařízení (EU) 2023/2055, které omezuje použití syntetických polymerních mikročástic, známých jako mikroplasty. Toto nařízení je důležitým krokem k snížení emisí mikroplastů z každodenních výrobků a k ochraně našeho životního prostředí.

Co jsou mikroplasty?

Mikroplasty jsou syntetické částice menší než 5 mm, které jsou organické, nerozpustné a odolné vůči rozkladu. Tyto částice se vyskytují v mnoha výrobcích, které používáme každý den. Mezi tyto výrobky patří například čisticí prostředky, některé druhy kosmetických přípravků, vosky, leštidla a osvěžovače vzduchu, nebo třeba některá hnojiva a přípravky na ochranu rostlin. 

Mikroplasty

 

Proč se mikroplasty přidávají do produktů?

  • Zlepšení vlastností produktu: Mikroplasty mohou zlepšovat odolnost výrobků vůči vodě, například v ochraně proti slunečnímu záření. Mohou také zlepšovat účinek produktů pro úpravu vlasů.
  • Exfoliační vlastnosti: Mikroplasty se často přidávají do kosmetických přípravků pro své exfoliační vlastnosti. Pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky.
  • Zlepšení vzhledu a konzistence: Mikroplasty se přidávají do nátěrových barev, kosmetiky (zubní pasty, mýdla, šampony, čisticí mléka a jiné) jako abrazivum či pro zlepšení viskozity či vzhledu.
  • Ochrana textilií: Mikroplasty se přidávají do pracích prostředků, aby zabránily nadměrnému pěnění a barvení textilií.
  • Odpuzování povrchů: Mikroplasty se přidávají do čisticích prostředků na sklo pro jejich odpuzující účinek.

 

 Sonett a jejich přístup k mikroplastům

Společnost Sonett je příkladem firmy, která se rozhodla jít jinou cestou. Jejich produkty mikroplasty nikdy neobsahovaly. Výrobky Sonett jsou dokonce vyrobeny bez petrochemických složek a neobsahují syntetické vůně a konzervanty, nanotechnologie ani genetické inženýrství. Víte, že Prací prášek Color Sensitive byl dokonce jako jeden ze čtyř oceněn ekotestem V časopise ÖKO-TEST 09/23?

Celkem bylo testováno 25 detergentů. Pouze 4 produkty byly hodnoceno dobře, 17 jich bylo hodnoceno uspokojivě a 3 hodnoceny jako adekvátní.
K testu byly použity vzorky různých tkanin s 15 různými látkami, jako je kuličkové pero, krev nebo skvrny od trávy. Navíc díky přídavku zeolitu a citrátu sodného, soli kyseliny citronové, je prací prášek vhodný pro všechny tvrdosti vody a nepotřebuje samostatné změkčovadlo.

colorful_photo_rainbow_facebook_cover_(1640_x_800_px)

Jde to tedy i bez toho. Jaké jsou tedy přechodné lhůty pro uplatňování zákazu?

Přechodné období pro provádění zákazu prodeje těchto produktů v EU jsou stanovena v nařízení a jsou uvedena v následující tabulce:

Název látky, skupiny látek nebo směsi

Datum žádosti

Přípravky, které se oplachují (určené k odstranění po aplikaci na kůži, vlasy nebo sliznice), pokud neobsahují korálky pro exfoliaci, leštění nebo čištění

Od 17. října 2027

Detergenty, vosky, leštidla a osvěžovače vzduchu, pokud neobsahují mikrokuličky

Od 17. října 2028

Hnojivé výrobky

Od 17. října 2028

Ostatní produkty pro zemědělské a zahradnické účely

Od 17. října 2028

Syntetické polymerní mikročástice pro použití při zapouzdření vonných látek

Od 17. října 2029

Přípravek, který se neoplachuje (určeno k dlouhodobému kontaktu s kůží, vlasy nebo sliznicemi)

Od 17. října 2029

Zdravotnické prostředky neobsahující mikrokuličky

Od 17. října 2029

Přípravky na ochranu rostlin a osivo ošetřené těmito přípravky a biocidy

Od 17. října 2031

Granulovaný výplň pro použití na syntetických sportovních površích

Od 17. října 2031

Přípravky na rty, přípravky na nehty a líčidla, pokud neobsahují mikrokuličky

Od 17. října 2035

 

Toto nařízení je důležitým krokem k ochraně našeho životního prostředí a ke snížení emisí mikroplastů. Je na nás všech, abychom se snažili minimalizovat spotřebu mikroplastů a podporovali výrobky a značky, které se snaží omezit jejich použití.