Doprava zdarma pro objednávky nad 1700 Kč. Ostatní od 49 Kč!

Manuál na ochranu proti hmyzu

Plánujete výlet do přírody nebo relaxaci venku? Nechte se inspirovat tipy, jak se vyzbrojit proti hmyzu a užít si přírodních radovánek. Přírodní repelenty nabízejí účinnou ochranu bez chemie a s důrazem na šetrnost k pokožce. Víte, proč jsou lepší volbou a jak je správně používat? A víte také, že ne každé označení BIO je to BIO, které hledáte?

Při výběru repelentu je důležité dbát na přírodní složení a vybírat produkty, které neobsahují agresivní látky dráždící pokožku. I přírodní složky a éterické oleje dokáží účinně odpuzovat hmyz a poskytovat dlouhotrvající ochranu.

Studujte složení repelentů

Chemické repelenty obsahují látky, které mají negativní dopad na ekosystém, a to včetně vodních zdrojů a biodiverzity. Jejich použití by mělo být zvažováno s ohledem na lidskou pokožku a životní prostředí. Jaké složení mají takové repelenty?

  • DEET je jednou z nejčastěji používaných chemických látek v repelentech. V nižších koncentracích je obecně považována za bezpečnou, ale při nadměrném použití nebo při vystavení vyšším koncentracím může způsobit podráždění pokožky, její zarudnutí, svědění a pálení. U citlivých jedinců může vyvolat alergické reakce. Navíc může mít toxické účinky na vodní organismy a další druhy živočichů.
  • Permetrin se často používá na impregnaci oblečení. Zabraňuje hmyzu vstupovat na kůži, ale při použití na kůži v neředěné formě nebo v nadměrných dávkách může způsobit podráždění, svědění, zarudnutí a pálení. I tato látka je toxická pro vodní organismy a může mít negativní dopad na ekosystém, pokud se dostane do vodních zdrojů.
  • IR3535 je syntetická látka, která byla vyvinuta jako repelent s podobným účinkem, jako mají látky přítomné v přírodě, a to nejen proti komárům, klíšťatům, mouchám či moskytům. Pro člověka je považován za bezpečný a má nižší toxicitu než jiné repelenty a nižší potenciál dráždit kůži.
  • Vodoodpudivé látky se používají k vytvoření ochranného filmu na pokožce, který odhání vodu. Tyto látky mohou být syntetické nebo přírodní. V případě syntetických látek se může vyskytnout problém, že se neodbourávají přirozeným způsobem, což může mít negativní vliv na životní prostředí. Přírodní vodoodpudivé látky jsou často získávány z rostlinných zdrojů a mají obecně menší dopad na životní prostředí.

repelent 4

Jak repelentem škodíte přírodě?

Každé použití repelentu samo o sobě nepředstavuje velké riziko pro životní prostředí. Problém však nastává při opakovaném a častém používání v průběhu času. Vyšší koncentrace zmíněných látek mohou být toxické pro vodní organismy, včetně ryb a hmyzu, který žije ve vodě. Přímý kontakt s těmito látkami může způsobit vážné zdravotní problémy nebo dokonce smrt vodních organismů. Některé látky obsažené v repelentech mohou být perzistentní, což znamená, že se hromadí v životním prostředí a mohou se dlouhodobě udržovat v půdě, vodě a rostlinách. Tím dochází k jejich postupnému nahromadění v ekosystémech. 

Čím přispíváte vy?

I přes malé množství látek obsažených v repelentech je tedy důležité mít na paměti, že opakované používání, spolu s dalšími faktory, může přispět k jejich akumulaci v životním prostředí a vytváření vyšších koncentrací. Ale abychom byli konkrétní...

  • Aplikujete pravidelně a opakovaně chemický repelent na svou pokožku? Pak dochází k postupnému hromadění nebezpečných látek. Ty mohou zůstat na povrchu pokožky nebo pronikat do pokožky a postupně se uvolňovat do okolního prostředí. Třeba při sprchování.
  • Používáte repelent při každé venkovní aktivitě? Možná nevědomky přidáváte další dávku látek do životního prostředí. Opakované aplikace v průběhu času mohou zvýšit celkové množství látek v prostředí a přispět k jejich kumulaci.
  • Používáte repelent na oblečení? Při opakovaném používání a praní oblečení se látky z repelentu mohou postupně uvolňovat a dostávat do odpadních vod nebo do půdy, kde se mohou kumulovat.
  • Používáte repelent v uzavřených prostorech? Opakované používání v omezených prostorech, jako jsou chaty, stany či karavany, může zvýšit koncentraci látek a jejich akumulaci v daném prostoru.

repelent 3

Při čištění odpadních vod se některé látky nemusí zcela odstranit a mohou se dostat do vodních toků a životního prostředí. Některé látky jsou odolné vůči přirozenému rozkladu a mohou se v životním prostředí dlouhodobě udržovat. To umožňuje jejich postupnou kumulaci v půdě, vodě i rostlinách. Dále se mohou hromadit v tělech živočichů a postupovat v potravním řetězci. Například hmyz, který se živí rostlinami obsahujícími látky z repelentů, může tyto látky kumulovat a přenést je na vyšší úrovně potravního řetězce.

Je BIO v názvu opravdu BIO?

Jako biopesticid je označována látka IR3535 díky své podobnosti s aminokyselinou β-alaninem, která se vyskytuje přirozeně v přírodě. Má nižší toxicitu, působí pouze na cílové organismy, takže negativně neovlivňuje jiný hmyz, ptáky ani savce. Často účinkuje ve velmi malých množstvích a rychle se rozkládá v životním prostředí. Je však důležité si uvědomit, že i biopesticidy mají určitou míru toxicity. Proto i takový repelent by měl být používán s rozvahou a v souladu s pokyny výrobce, aby se zajistila bezpečnost a efektivita jeho použití. 

IR3535 funguje tak, že působí na smyslové orgány hmyzu a způsobuje, že se ho snaží vyhnout. Má nižší toxicitu než DEET a má také nižší potenciál dráždit kůži. Přestože je tato látka obecně považována za bezpečnou, je vhodné provést test na malé části kůže před prvním použitím, aby se vyloučila možnost přecitlivělosti nebo alergické reakce. Je také důležité dodržovat pokyny ohledně věku a dávkování přípravku, vyhnout se kontaktu s očima, otevřenými ranami nebo sliznicemi. Nebo...

repelent 1

Přírodní repelenty jako skvělá volba

Přírodní složky a éterické oleje mají přirozené repelentní účinky, schopnost odpuzovat hmyz a poskytovat dlouhodobou ochranu před bodnutím. Mají příjemnou vůni a jsou šetrné k pokožce. To je důležité zejména pro citlivou pokožku, děti a lidi s alergiemi.

Citronela je známá svými repelentními vlastnostmi a její vůně odstrašuje mouchy, komáry a další obtížný hmyz. Eukalyptový olej má odpudivý účinek na komáry a klíšťata. Levandule má protizánětlivé vlastnosti a může také pomoci při hojení bodnutí hmyzem. Tea tree olej má antiseptické účinky a může pomoci při hojení škrábanců způsobených hmyzem.

Užijte si přírodu a zároveň si zajistěte ochranu před hmyzem s přírodními repelenty a roll ony po štípnutí Aries. Opravdu fungují, vyzkoušeno! Buďte i vy šetrní k přírodě i své pokožce a užijte si krásy venkovních prostředí bez rušivé přítomnosti hmyzu.