Doprava zdarma pro objednávky nad 1700 Kč. Ostatní od 49 Kč!

Jak si správně mýt ruce: Technika mytí rukou s mýdlem

Správné mytí rukou je jednou z nejdůležitějších hygienických opatření pro prevenci šíření bakterií a nemocí. A to nejen v obdobích, kdy jsme vystaveni virům a bakteriím. Proč je důležité pečlivě si umývat ruce tekutým mýdlem? Jak si je mýt správně?  Mrkněte na rady a osvojte si je.

Jak často si mýt ruce?

Je důležité si pravidelně mýt ruce během dne, zejména před jídlem, po použití toalety, po kontaktu s nemocnými lidmi, po doteku s potenciálně kontaminovanými povrchy (např. veřejnými dopravními prostředky, klikami, apod.) a po vykonání potřeb v kuchyni nebo zahradě. Mytím rukou s mýdlem a vodou se odplavují mikroorganismy a snižuje se tak riziko jejich šíření na povrchy, do potravin, nebo na další osoby. Čisté ruce pak snižují riziko potenciálního kontaktu s nečistotami, prachem i alergeny a mohou chránit naše zdraví. Pravidelné mytí rukou může snížit riziko mnoha infekčních onemocnění včetně nachlazení, chřipky, průjmu a dalších.

Tekuté? Tuhé? Pěnové?

Tekuté mýdlo je hygieničtější, protože se nachází v uzavřené lahvi s pumpičkou, které se nemusíme dotýkat rukou. Snadno se rozpouští ve vodě, zajišťuje rovnoměrné pokrytí rukou mýdlovou pěnou a je často k dispozici v různých variantách s různými vůněmi, složeními a hydratačními složkami. Je praktické pro použití na veřejných místech, jako jsou restaurace, kanceláře, školy atd.

Tuhé mýdlo může být ekonomičtější, má nižší environmentální dopad díky menšímu balení a méně obalového materiálu. Je trvanlivé a často je volbou těch, kteří preferují minimalistický a bezobalový přístup

Pěnové mýdlo je oblíbené pro snadnou aplikaci a rychlé vytvoření pěny, která se rychle rozprostře po rukou. Je vhodné pro rychlé mytí rukou v různých situacích, například na veřejných místech, na cestách nebo při sportovních aktivitách. A děti ho milují!

Osvojte si správnou techniku

  • Navlhčete si ruce teplou vodou. Teplá voda pomáhá otevřít póry na rukou a umožňuje mýdlu lépe proniknout.
  • Přidejte si na dlaně dostatečné množství tekutého mýdla. Mělo by to být dost na to, aby pokrylo celé ruce včetně zápěstí, prstů a nehtů. 
  • Rozetřete mýdlo mezi dlaněmi a dobře vetřete do všech částí rukou. Zaměřte se na zápěstí, meziprstní prostory, nehty a záda rukou. Nezapomeňte na palce a zápěstí!

  • Intenzivně myjte ruce alespoň 20-30 sekund bez ohledu na formu mýdla.

  • Důkladně opláchněte vodou, aby se z rukou odplavilo veškeré mýdlo i s nečistotami.

  • Osušte si ruce čistým ručníkem nebo papírovým ubrouskem. 

technika mytí rukou

 A co dál?

Kromě mytí rukou můžete použít také dezinfekci na ruce, zejména pokud nemáte přístup k vodě a mýdlu. Nicméně, dezinfekce by neměla nahrazovat mytí rukou, ale sloužit jako doplněk.