Doprava zdarma pro objednávky nad 1700 Kč. Ostatní od 49 Kč!

Prací prášek nebo prací gel?

Když přijde na praní, je důležité si vybrat ten správný prací prostředek. Kdy vybrat prací prášek a kdy gel? Oba tyto typy mají své výhody a nevýhody. Pokud se rozhodujete, je důležité vzít v úvahu faktory jako účinnost, cenu a snadnost použití. Podívejte se na rozdíly mezi pracím gelem a práškem, ať si můžete vybrat ten nejvhodnější prací prostředek právě pro vás.

Prací prášky jsou velmi oblíbené a používají se již desetiletí. Jsou k dostání v různých variantách, od běžných až po extra silné. Nejčastěji se prodávají v krabičkách nebo sáčcích a používají se do pračky. Prací gely jsou jsou v láhvích, některé i s dávkovačem a vypadají podobně jako tekuté mýdlo. Mnoho lidí je upřednostňuje kvůli pohodlnosti a snadnému dávkování.

Hlavní rozdíl mezi práškem a gelem

Hlavní rozdíl mezi pracím práškem a pracím gelem je v jejich složení. Prací prášky jsou většinou založené na chemických složkách, které mají za úkol odstranit skvrny a znečištění. Jsou vhodnější pro praní bílého prádla, protože obsahují bělící složky a činidla, která dokážou lépe odstranit skvrny a zároveň udržet bílou barvu. Oproti tomu prací gely obsahují více tekutých složek, které usnadňují odstraňování nečistot. Jsou vhodnější pro barevné prádlo, protože jsou méně agresivní a mohou lépe chránit barvy a tkaniny před vysycháním nebo vyblednutím. Navíc lépe odstraňují tukové skvrny a mastnotu.

Ekologický prací prostředek vs. konvenční

Konvenční prací prostředky jsou často plné chemikálií, které mohou být škodlivé pro naše zdraví i pro životní prostředí. Některé konvenční prací prostředky obsahují také fosfáty, které mohou způsobit eutrofizaci vod, a tím významně narušit místní ekosystémy. Dále obsahují látky např. petrochemikálie, jejichž výroba může mít negativní dopad na životní prostředí. Chemické parfemace, optické bělící látky, syntetické barviva a další mohou způsobovat alergické reakce a dráždění kůže, dýchacích cest a očí. V důsledku toho mohou ekologické prací prostředky být pro lidi s citlivou pokožkou a s dýchacími problémy lepší volbou.

 Ekologický prací prostředek vs. konvenční

  • Fosfáty: Tyto látky slouží k zlepšení účinku čisticího prostředku. Po použití se dostávají do vodních toků a mohou způsobit nadměrný růst řas, který může narušit ekosystém vodních toků a ohrozit zdraví vodních organismů.

  • Optické bělící látky: Tyto látky mají za úkol zesvětlit a zvýraznit barvy prádla, ale mohou způsobit podráždění kůže a očí a mohou být toxické pro vodní organismy.

  • Parfémové látky: Tyto látky se používají k přidání vůně do čisticího prostředku. Mohou však způsobit alergické reakce a podráždění kůže a očí.

  • Enzymy: Tyto látky slouží k odstranění organických skvrn, jako jsou krev, tráva, čištění ovocných šťáv a podobně. Mohou však být velmi dráždivé pro pokožku a sliznice a mohou způsobit podráždění a alergické reakce.

  • Chlor: Tato látka se používá k bělení a desinfekci. Může být však dráždivá pro oči, kůži a dýchací cesty a může způsobit podráždění a alergické reakce.

Ekologické prací prostředky mají výhodu, že často používají rostlinné enzymy nebo mikroorganismy k rozkladu špíny a skvrn, což znamená, že neobsahují chemické látky jako konvenční produkty. Tyto enzymy a mikroorganismy se vyznačují vysokou účinností a přirozeností, a proto jsou šetrné k životnímu prostředí. Pro výrobu se dále většinou používají přírodní suroviny, jako jsou rostlinné oleje a citronová kyselina, a výrobci se snaží minimalizovat spotřebu energie a vody při výrobě, a to vede ke snižování uhlíkové stopy. Biologicky odbouratelné složky se snadno rozloží v přírodě bez způsobení zbytečného znečištění. 

Vliv na spotřebu

Spotřeba ekologických pracích prostředků může být srovnatelná s konvenčními, v závislosti na značce a druhu produktu. Nicméně, výrobci ekologických produktů se obvykle snaží minimalizovat dopad na životní prostředí a na zdraví, a tak často nabízejí koncentrované formy svých produktů. To znamená, že spotřebitelé mohou použít menší množství produktu, aby dosáhli stejného účinku jako s větším množstvím konvenčního produktu.

vliv nA SPOTŘEBU

Vzhledem k výše uvedeným faktorům lze tedy říci, že ekologické prací prostředky jsou šetrnější k životnímu prostředí a mohou být pro lidi s citlivou pokožkou a dýchacími problémy vhodnější volbou než konvenční produkty. Pokud preferujete konvenční produkty, měli byste se snažit najít ty s minimálním výskytem škodlivých látek. Je také důležité dodržovat správné dávkování a postupovat podle pokynů na obalu, aby nedocházelo k předávkování a zbytečnému plýtvání vodou a energií. Při výběru pracího prostředku bychom měli brát v úvahu jak vliv na naše zdraví, tak i naši planetu, a snažit se najít kompromis mezi efektivitou a šetrností k životnímu prostředí.

Mrkněte na nabídku ekologických pracích prostředků. Prášek nebo gel?