Doprava zdarma pro objednávky nad 1700 Kč. Ostatní od 49 Kč!

Jak správně používat houbu na nádobí pro dosažení maximálního účinku?

Správné používání houby na nádobí může zlepšit její výkon a prodloužit její životnost. Může však také pomoci ke zlepšení životního prostředí. Navíc je klíčové pro dosažení maximálního účinku a zajištění hygienicky čistého nádobí. Jak tedy správně houbu na nádobí používat? 

  • Použijte vhodný materiál na houbu

Výběr správné houby na nádobí není jen otázkou kvality a účinnosti, ale také zvažování dopadu na životní prostředí. Pokud chcete být šetrní k přírodě, měli byste zvolit houbu, která je vyrobena z biologických materiálů a může být recyklována. Existuje mnoho druhů, z nichž si vybrat, ale houba s přírodním složením je nejlepší volbou - celulóza, bavlna a luffa jsou přírodní materiály biologicky odbouratelné a nezatěžují životní prostředí. Zároveň jsou však účinné při odstraňování mastnoty a špíny z nádobí.

Špatně zvolený materiál způsobuje nejen zdravotní obtíže, ale také pomáhá škodlivým látkám dostat se do životního prostředí. O tom jsme ale už psali.

  • Používejte houbu správně

Kromě výběru správného typu houby je také důležité vědět, jak ji používat správně. Pokud se jedná o silné znečištění, použijte houbu s drsnější stranou pro odstranění hrubých nečistot a hladší stranou pro jemnější čištění. Dbejte také na to, aby houba nebyla příliš stará a opotřebovaná, aby byla stále účinná a hygienická. Také se vyhněte používání jedné houby na různých površích, jako jsou koberce nebo koupelny, abyste zabránili šíření bakterií a nečistot z jednoho povrchu na druhý.

  •  Před použitím

 Ujistěte se, že je houba čistá. Před použitím houby na nádobí ji důkladně opláchněte v teplé vodě a dejte pozor na přítomnost zbytků jídla nebo mastnoty. Použijte správnou teplotu vody. Ta by měla být teplá, nikoliv horká, aby se mastnota a špína snáze rozpustily a odstranily.

  • Prostředek na mytí nádobí

Použijte ekologický prostředek na mytí nádobí, který neobsahuje škodlivé chemikálie, a není tak škodlivý pro životní prostředí. Ujistěte se však, že je určený pro mytí nádobí a ne pro jiné účely. Dostatek čistícího prostředku zaručí účinné čištění. Naopak nadbytek mycího prostředku je zbytečný. A co správná technika mytí?

Správný výběr množství prostředku na mytí nádobí

  •  Správná technika mytí

V první řadě odstraňte většinu zbytků jídla z nádobí pomocí houbičky s drsnou vrstvou, která je šetrnější k životnímu prostředí než plastové houbičky s drátěnými vrstvami. Začněte s nejmenším a nejméně mastným nádobím a postupujte k větším a mastnějším. Poté houbu namočte do teplé vody s čisticím prostředkem a začněte čistit nádobí. Myjte jej nejdříve na vnější straně, poté vnitřní a nakonec rukojeti a okraje. Nezapomeňte ani na místa, kde se mohou ukrývat zbytky jídla.

Vyhněte se použití houby na horkých pánvích a hrncích. Teplo může způsobit, že houba bude měkčí a snadněji se rozpadne.

Nepoužívejte příliš mnoho síly a není-li to nutné. 

Vyvarujte se použití drsné strany houby na nádobí, která může poškodit nádobí. 

Mějte více než jednu houbu na nádobí. Používejte jednu pro mytí nádobí a druhou pro mytí sporáku, trouby a jiných kuchyňských povrchů. To snižuje riziko přenosu bakterií z různých povrchů.

Po dokončení mytí nádobí opláchněte důkladně vodou a odstraňte všechny zbytky mycího prostředku.

  • Po použití

Po použití houbu na nádobí vždy důkladně opláchněte, abyste odstranili všechny zbytky mýdla a špíny, vymáchejte ji v čisté vodě a nechte vyschnout na suchém místě. To pomůže zabránit rozvoji bakterií a plísní v houbě a prodlouží tak její životnost. Neukládejte ji v uzavřené nádobě nebo vlhkém prostředí, protože to by mohlo způsobit nežádoucí růst bakterií.

Průběžně dezinfikujte houbu pomocí přírodních prostředků, jako jsou ocet nebo citronová šťáva, aby se minimalizovala rizika šíření bakterií a zápachu. Houby také pravidelně měňte každých pár týdnů. Jedině tak zajistíte, že budete mít vždy k dispozici čistou a účinnou houbu.

Používání správné houby na nádobí může mít významný dopad na životní prostředí a naši planetu. S vědomostmi o výběru správného typu houby a správném používání můžete přispět k ochraně životního prostředí a udržitelnému životnímu stylu. Jak houbu na nádobí vybrat?

Jak správně používat houbu na nádobí pro dosažení maximálního účinku