Doprava od 1700 Kč zdarma. Ostatní od 49 Kč.

Prací prášek nebo prací gel?

Když přijde na praní, je důležité si vybrat ten správný prací prostředek. Kdy vybrat prací prášek a kdy gel? Oba tyto typy mají své výhody a nevýhody. Pokud se rozhodujete, je důležité vzít v úvahu faktory jako účinnost, cenu a snadnost použití. Podívejte se na rozdíly mezi pracím gelem a práškem, ať si můžete vybrat ten nejvhodnější prací prostředek právě pro vás.

Prací prášky jsou velmi oblíbené a používají se již desetiletí. Jsou k dostání v různých variantách, od běžných až po extra silné. Nejčastěji se prodávají v krabičkách nebo sáčcích a používají se do pračky. Prací gely jsou jsou v láhvích, některé i s dávkovačem a vypadají podobně jako tekuté mýdlo. Mnoho lidí je upřednostňuje kvůli pohodlnosti a snadnému dávkování.

Hlavní rozdíl mezi práškem a gelem

Hlavní rozdíl mezi pracím práškem a pracím gelem je v jejich složení. Prací prášky jsou většinou založené na chemických složkách, které mají za úkol odstranit skvrny a znečištění. Jsou vhodnější pro praní bílého prádla, protože obsahují bělící složky a činidla, která dokážou lépe odstranit skvrny a zároveň udržet bílou barvu. Oproti tomu prací gely obsahují více tekutých složek, které usnadňují odstraňování nečistot. Jsou vhodnější pro barevné prádlo, protože jsou méně agresivní a mohou lépe chránit barvy a tkaniny před vysycháním nebo vyblednutím. Navíc lépe odstraňují tukové skvrny a mastnotu.

Ekologický prací prostředek vs. konvenční

Konvenční prací prostředky jsou často plné chemikálií, které mohou být škodlivé pro naše zdraví i pro životní prostředí. Některé konvenční prací prostředky obsahují také fosfáty, které mohou způsobit eutrofizaci vod, a tím významně narušit místní ekosystémy. Dále obsahují látky např. petrochemikálie, jejichž výroba může mít negativní dopad na životní prostředí. Chemické parfemace, optické bělící látky, syntetické barviva a další mohou způsobovat alergické reakce a dráždění kůže, dýchacích cest a očí. V důsledku toho mohou ekologické prací prostředky být pro lidi s citlivou pokožkou a s dýchacími problémy lepší volbou.

 Ekologický prací prostředek vs. konvenční

  • Fosfáty: Tyto látky slouží k zlepšení účinku čisticího prostředku. Po použití se dostávají do vodních toků a mohou způsobit nadměrný růst řas, který může narušit ekosystém vodních toků a ohrozit zdraví vodních organismů.

  • Optické bělící látky: Tyto látky mají za úkol zesvětlit a zvýraznit barvy prádla, ale mohou způsobit podráždění kůže a očí a mohou být toxické pro vodní organismy.

  • Parfémové látky: Tyto látky se používají k přidání vůně do čisticího prostředku. Mohou však způsobit alergické reakce a podráždění kůže a očí.

  • Enzymy: Tyto látky slouží k odstranění organických skvrn, jako jsou krev, tráva, čištění ovocných šťáv a podobně. Mohou však být velmi dráždivé pro pokožku a sliznice a mohou způsobit podráždění a alergické reakce.

  • Chlor: Tato látka se používá k bělení a desinfekci. Může být však dráždivá pro oči, kůži a dýchací cesty a může způsobit podráždění a alergické reakce.

Ekologické prací prostředky mají výhodu, že často používají rostlinné enzymy nebo mikroorganismy k rozkladu špíny a skvrn, což znamená, že neobsahují chemické látky jako konvenční produkty. Tyto enzymy a mikroorganismy se vyznačují vysokou účinností a přirozeností, a proto jsou šetrné k životnímu prostředí. Pro výrobu se dále většinou používají přírodní suroviny, jako jsou rostlinné oleje a citronová kyselina, a výrobci se snaží minimalizovat spotřebu energie a vody při výrobě, a to vede ke snižování uhlíkové stopy. Biologicky odbouratelné složky se snadno rozloží v přírodě bez způsobení zbytečného znečištění. 

Vliv na spotřebu

Spotřeba ekologických pracích prostředků může být srovnatelná s konvenčními, v závislosti na značce a druhu produktu. Nicméně, výrobci ekologických produktů se obvykle snaží minimalizovat dopad na životní prostředí a na zdraví, a tak často nabízejí koncentrované formy svých produktů. To znamená, že spotřebitelé mohou použít menší množství produktu, aby dosáhli stejného účinku jako s větším množstvím konvenčního produktu.

vliv nA SPOTŘEBU

Vzhledem k výše uvedeným faktorům lze tedy říci, že ekologické prací prostředky jsou šetrnější k životnímu prostředí a mohou být pro lidi s citlivou pokožkou a dýchacími problémy vhodnější volbou než konvenční produkty. Pokud preferujete konvenční produkty, měli byste se snažit najít ty s minimálním výskytem škodlivých látek. Je také důležité dodržovat správné dávkování a postupovat podle pokynů na obalu, aby nedocházelo k předávkování a zbytečnému plýtvání vodou a energií. Při výběru pracího prostředku bychom měli brát v úvahu jak vliv na naše zdraví, tak i naši planetu, a snažit se najít kompromis mezi efektivitou a šetrností k životnímu prostředí.

Mrkněte na nabídku ekologických pracích prostředků. Prášek nebo gel?