Vanilkový cukr: syntetika vs. příroda
Záměna pravé vanilky za levný syntetický vanilinový cukr není jen malým kompromisem v chuti, je to kulinářská zrada, která připraví vaše cukroví a krémy o hloubku a duši. A proč je pravá vanilka nenahraditelná? Odpověď leží v chemické laboratoři – na rozdíl od jednoho, plochého aromatu syntetického vanilinu (který se často vyrábí jako vedlejší produkt papírenského nebo petrochemického průmyslu), pravý vanilkový lusk obsahuje stovky dalších prchavých sloučenin.
Dekódování pojmů "vanilkový" a "vanilinový" cukr
Pěstování vanilky je náročný proces. Samotné aroma je výsledkem dlouhého fermentačního procesu sušených lusků.
Proč vanilin není vanilka
Regulační požadavky jasně oddělují tyto dvě kategorie:
-
Vanilkový cukr musí obsahovat aromatickou látku vanilin získanou z pravé vanilky (ať už jako mletý lusk, extrakt nebo přírodní aroma). Pravá vanilka obsahuje vanilin spolu se stovkami dalších prchavých aromatických sloučenin, včetně různých esterů a fenolů.
Právě tato složitá směs tvoří jedinečný, hluboký a hřejivý chuťový profil, který je pro Bourbon vanilku charakteristický. -
Vanilinový cukr: obsahuje levnější syntetické náhražky – vanilin nebo častěji ethylvanilin.
Ačkoli Státní norma stanovuje, že plod pravé vanilky by měl obsahovat 1,6 až 2,4 % vanilinu, zásadní regulační mezera spočívá v tom, že nikde není závazně určeno, jaké minimální procento aromatických látek musí obsahovat konečný vanilkový nebo vanilinový cukr.

Klamání spotřebitele
Nezávislé testy odhalily alarmující disproporci mezi cenou a obsahem. Ve třetině testovaných výrobků bylo množství aroma tak mizivé, že šlo jen o „hodně předražený cukr“.
-
Ve Vanilkovém cukru BIO od Amylonu bylo zjištěno jen 0,037 mg vanilinu v gramu cukru, v TESCO Organic Vanilkovém cukru 0,044 mg/g.
-
Ještě méně vanilinu obsahoval Vanilkový cukr Dr. Oetker – pouhé 0,003 miligramu vanilinu v gramu cukru.
„To je tak zanedbatelné množství, že se v podstatě jedná jen o velice drahý cukr. Tento výrobek byl mezi testovanými vzorky zdaleka nejdražší, v přepočtu na kilogram by nás vyšel na 812 Kč. Připomeňme, že obyčejný cukr lze běžně koupit za cenu 22 Kč za kilogram,“ říká Daniel Pavlis, vedoucí redakce dTestu, o výsledcích testu.
Proč je tu umělá vanilková chuť?
Analýza globálního trhu s vanilinem odhaluje, že poptávka zdaleka převyšuje kapacitu produkce pravé vanilky. Přírodní vanilka pokrývá jen asi 1 % celosvětové poptávky, což znamená, že zbývajících 99 % je produkováno synteticky nebo biotechnologicky.
Chápete to? Syntetický vanilin je často získáván průmyslovými metodami. Primárním levným zdrojem je lignin, což je odpadní produkt vznikající v papírenském průmyslu.
Studie ukázaly, že průmyslová syntéza vanilinu má nejvyšší podíl dopadu v kategoriích karcinogenních látek (45 %) a ekotoxicity (34 %), což je primárně způsobeno použitými katalyzátory a vysokou energetickou náročností. Nákup syntetického vanilinového cukru tedy podporuje chemické procesy spojené s významnou environmentální zátěží a produkcí potenciálně toxických vedlejších produktů.
Toxikologická averze
Regulačními orgány, jako je Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářské přídatné látky (JECFA), byl stanoven přijatelný denní příjem pro ethylvanilin na 0–3 mg/kg tělesné hmotnosti (zjištění z let 1995 a 2001) a nepovažují jej za bezpečnostní problém při současné úrovni příjmu jako aromatické látky .
Nicméně, obavy cílové skupiny spotřebitelů se zaměřují na obecné vedlejší účinky syntetických aditiv, které se často vyhýbají citliví jedinci. Klíčovým problémem pro uvědomělého spotřebitele je nesoulad mezi čistým a přírodním ideálem a skutečným původem látky – tedy chemická syntéza, která je v rozporu s etickými a BIO hodnotami.
Vyhledávejte značky, které garantují vysoký obsah a transparentní etické zdroje!
_(1)_.png)

.jpg)

