Milujeme vanilku. A tyhle recepty.
Dezert z jablečné rýže
Budete potřebovat:
- 500 g jablek
- 1 l rostlinného nápoje
- 50 g cukru
- 1 balíček Biovegan vanilkový cukr
- 1 špetka soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 g rýžového nákypu
Příprava:
Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Rostlinný nápoj přiveďte k varu s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citronovou šťávou. Poté přidejte jablka a rýžový nákyp, vše přiveďte k varu a vařte na středním ohni asi 40 minut.
Před podáváním posypte vanilkovým cukrem a skořicí.

Mrkvová krémová polévka s vanilkou
| 600 g | Mrkve |
| 3 lžíce | Rostlinný olej |
| 120 ml | Přirozeně zakalená jablečná šťáva |
| 1 | Bourbonský vanilkový lusk |
| 800 ml | Zeleninový vývar |
| 1 lžička | Třtinový cukr /my dáváme místo lusku klidně vanilkový cukr |
| 1 špetka | Paprika |
| Podle chuti | Sůl & pepř |
| 100 ml | Veganská smetana / šlehačka |
U mrkvové krémové polévky s vanilkou mrkev nejprve omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozehřejte rostlinný olej, orestujte na něm mrkev a poté ji podlijte přirozeně zakalenou jablečnou šťávou (moštem).
Rozřízněte bourbonský vanilkový lusk a nožem vyškrábněte vanilkovou dužinu. Dužinu odložíme stranou a do hrnce přidáme oškrábaný vanilkový lusk se zeleninovým vývarem. Polévku lehce osolte a duste asi 30 minut na středním ohni.
Vyjměte vanilkový lusk z hrnce a jemně rozmixujte mrkvovou krémovou polévku. Nyní do polévky přidejte vanilkovou dužinu a vše dochuťte pepřem, cukrem a špetkou kajenského pepře. Veganskou smetanu vyšlehejte a polévku podávejte s kopečkem smetany a krajícem čerstvého chleba.

Pečené ovesné vločky
Pečené ovesné vločky – nebo pečené ovesné vločky – jsou skvělým receptem pro ty, kteří mají rádi sladkou snídani. Základní recept lze podle potřeby vylepšit a doplnit. Pečené ovesné vločky si můžete vychutnat buď ihned teplé, nebo si je připravit na několik dní a uložit do chladničky, dokud nebudou připraveny ke konzumaci.
Budete potřebovat:
| 50 g | Ovesné vločky |
| 65 g | Jablečné pyré (nebo půlka zralého banánu) |
| Množství 50 ml | Rostlinný nápoj dle vlastního výběru (nebo jako my, mléko) |
| 1/2 lžičky | Master prášek do pečiva |
| 1/4 lžičky | mletá bourbonská vanilka (my dáváme vanilkový lusk nebo cukr) |
| Polevy dle vlastního výběru, např. | 1/2 jablka, 20 vlašských ořechů a trochu skořice – nebo – |
| 20 g čokoládových lupínků, 1 polévková lžíce arašídového másla – nebo – | |
| 1/4 lžičky citronové kůry, 1/2 lžičky máku, 50 g borůvek |
Ovesné vločky s jablečnou pastou, ovesným nápojem či mlékem, bourbonskou vanilkou a práškem do pečiva dejte do mixéru a rozmixujte na pyré. Těsto nalijte do zapékací mísy nebo šálku a dochuťte podle potřeby - například jablkem, vlašskými ořechy a skořicí nebo citronovou kůrou, borůvkami a mákem. Pro milovníky čokolády doporučujeme do těsta přidat 20 g čokoládových lupínků a do těsta přidat lžíci arašídového másla a nahrubo ho přeložit vidličkou.
A jak to zapéct? Buď vložte na 2-3 minuty do mikrovlnné trouby nebo na asi 25 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po upečení si můžete pečené ovesné vločky hned vychutnat nebo je dolít javorovým sirupem, ořechovým máslem či rostlinným jogurtem.
Bourbonská vanilková granola
Budete potřebovat:
| 200 g | Ovesné vločky |
| 150 g | nasekané ořechy, semínka nebo semínka dle vlastního výběru (zde: po 50 g zlatého lněného semínka, zlatého prosa a nasekaných mandlí) |
| 1 lžička | mletá bourbonská vanilka |
| 1/2 lžičky | Sůl |
| 120 ml | Javorový sirup |
| 100 g | Kokosový olej, rozpuštěný |
| Volitelný | 150 g (zmrazeného) sušeného ovoce, čokolády nebo sušeného kokosu |
U bourbonské vanilkové granoly nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. V hrnci rozpusťte kokosový olej a poté důkladně promíchejte se všemi ingrediencemi v míse. Směs granoly rovnoměrně rozprostřete na plech.
Bourbonovou vanilkovou granolu pečte 20 až 25 minut dozlatova. V polovině doby pečení granolu otočte dřevěnou špachtlí a opět ji rovnoměrně rozložte na plech. Po upečení nechte granolu úplně vychladnout – bude tak ještě křupavější. Volitelně ji můžete po vychladnutí vylepšit jemně nasekaným sušeným ovocem, čokoládovými lupínky nebo kokosovými vločkami.
A jak ji skladovat? Například ve sklenici se šroubovacím uzávěrem – lze jej uchovávat až dva týdny. Můžete ji také zmrazit v mrazicím sáčku až na 3 měsíce a poté ji v případě potřeby jednoduše znovu rozmrazit.

Bezlepkové vykrajované sušenky
Budete potřebovat:
| 50 g | Jemný kukuřičný škrob |
| 75 g | Jáhlová mouka |
| 125 g | Rýžová mouka |
| 80 g | Cukr |
| 125 g | Studený margarín |
| 5 g | Vajíčko (dáváme celé) |
| 50 ml | Voda / perlivá voda |
| 1 balíček. | Bourbonský vanilkový cukr |
U bezlepkových sušenek nejprve dejte suché ingredience do mísy a navrch dejte margarín na mini kousíčky a vejce. Vše promíchejte a dejte na půl hodiny do lednice.
Předehřejte troubu na 200 °C. Pracovní plochu posypte rýžovou moukou a těsto rozválejte na tloušťku 2-3 mm. Vykrajujte sušenky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v horké troubě 8-10 minut.
Nechte zcela vychladnout a ozdobte dle potřeby - například čokoládou nebo bílkovou polevou obarvenou přírodními barvičkami.

Další recepty doplníme, až si na nich opravdu pochutnáme.
_(1)_.png)
